Perinnönjako

Perinnönjako – mitä se tarkoittaa ja miten se hoidetaan?
Perinnönjako tarkoittaa kuolinpesän omaisuuden jakamista perillisille tai testamentinsaajille. Se on tärkeä vaihe perunkirjoituksen jälkeen, jossa perintö siirtyy pesän osakkailta omistukseen. Perinnönjako voidaan tehdä sopimalla tai, jos yksimielisyyteen ei päästä, käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan avulla.
Perinnönjaossa on kyse sekä omaisuuden että mahdollisten velkojen jakamisesta oikeudenmukaisella tavalla. Vaikka tilanne voi olla tunteikas, hyvä suunnittelu ja asiantunteva apu varmistavat, että prosessi sujuu selkeästi ja lainmukaisesti.
Milloin perinnönjako tehdään?
Perinnönjako voidaan tehdä vasta, kun perunkirjoitus on toimitettu ja perunkirjoitusasiakirjat on toimitettu Verohallinnolle. Perinnönjakoon ei ole laissa asetettu tiukkaa määräaikaa, mutta se kannattaa tehdä mahdollisimman pian perunkirjoituksen jälkeen – etenkin jos pesän omaisuutta ei haluta pitää yhteisessä omistuksessa pitkään.
Perinnönjaon voi toteuttaa silloin, kun kaikki pesän osakkaat ovat selvillä, eikä pesään liity keskeneräisiä oikeudellisia selvityksiä (esimerkiksi riitoja tai testamentin moitekanteita).
Kuka voi osallistua perinnönjakoon?
Perinnönjakoon osallistuvat kaikki kuolinpesän osakkaat. Osakkaita ovat tavallisesti vainajan lakimääräiset perilliset sekä mahdolliset testamentinsaajat. Osakkailla on oikeus osallistua päätöksentekoon ja jakosopimuksen laatimiseen.
Jos osakkaat ovat yksimielisiä, he voivat sopia jaosta vapaamuotoisesti, kunhan se tapahtuu kirjallisesti ja kaikkien allekirjoituksella. Mikäli yhteisymmärrystä ei saavuteta, voidaan hakea pesänjakajaa käräjäoikeudelta. Pesänjakaja tekee jaon lain mukaan riippumatta osakkaiden mielipiteistä.
Miten perinnönjako tehdään?
Perinnönjako alkaa sillä, että selvitetään kuolinpesän varat ja velat perunkirjoituksen perusteella. Tämän jälkeen laaditaan jakokirja, jossa sovitaan omaisuuden jakamisesta osakkaiden kesken. Jakokirjassa voidaan jakaa esimerkiksi:
- Kiinteistöt
- Asunnot ja ajoneuvot
- Rahavarat ja sijoitukset
- Arvotavarat ja irtain omaisuus
Perinnönjako voi olla tasajakoinen (jokainen osakas saa yhtä paljon) tai erillisesti sovittu. Esimerkiksi toinen osakas voi saada kesämökin ja toinen vastaavan määrän rahavaroja.
Jos jaettava omaisuus sisältää kiinteistöjä, on tärkeää huolehtia omistusoikeuden siirtämisestä Maanmittauslaitokselle. Samoin pankkiasioissa tarvitaan jakokirjaa varojen vapauttamiseksi.
Mitä jos perinnönjaosta syntyy erimielisyyttä?
Perinnönjako voi joskus johtaa erimielisyyksiin osakkaiden välillä. Esimerkiksi omaisuuden arvostus, testamentin tulkinta tai yksittäisten esineiden jako voivat aiheuttaa kiistoja. Tällöin voidaan pyytää käräjäoikeutta määräämään puolueeton pesänjakaja hoitamaan jako.
Pesänjakaja voi tehdä joko sovinnollisen tai toimitusjaon. Toimitusjaossa jakaja tekee päätöksen jaosta, ja sitä voi moittia oikeusteitse.
Riitojen välttämiseksi kannattaa turvautua lakimiehen apuun jo varhaisessa vaiheessa. Ammattilainen osaa arvioida tilanteen realistisesti ja neuvoa juridisesti kestävimmän ratkaisun.
Lakitoimiston apu perinnönjaossa
Lakitoimisto Jyrki Roine tarjoaa asiantuntevaa ja inhimillistä apua perinnönjaon kaikissa vaiheissa. Olipa kyseessä sopimusjako tai vaativampi toimitusjako, voit luottaa siihen, että prosessi hoidetaan lainmukaisesti ja selkeästi.
Me huolehdimme tarvittavista asiakirjoista, ohjaamme jakoprosessin läpi ja varmistamme, että omaisuus siirtyy oikeille henkilöille ilman turhia viivästyksiä tai epäselvyyksiä.